„Amit az emberi elme képes kigondolni és hinni benne, azt meg is tudja valósítani.” - Napoleon Hill

Mike Dooley – Az univerzum befolyásolása



Már nagyon vártam, hogy kezembe vehessem Az univerzum befolyásolását, hiszen mint azt már korábban írtam, a Végtelen lehetőségek nagy hatással volt rám, aminek „folytatásának” tekinthető ez a könyv. Dooleynak egyébként más munkája is napvilágra került már, a magyar fordítás azonban még (remélem nem sokáig) várat magára.

Az Univerzum befolyásolása természetesen ugyanannak a témának fényében született, mint elődje. Bár abban is sok hasznos tennivalót olvashattunk, az alapvető különbség a két könyv között mégis az, hogy Az Univerzum befolyásolása sokkal gyakorlatiasabb, hiszen minden fejezet végén összefoglalót és egy sor gyakorlatot találunk, melyeket erősen ajánlott végigcsinálni. Hét fejezetből áll a mű, mint arra az alcím is utal, ugyanis hét lépésben igyekszik Mike megmutatni nekünk, hogyan vehetjük irányításunk alá az Univerzum energiáját. Minden fejezetet dőlt betűs, tartalmas gondolatok díszítenek, melyeket Mike talált ki és úgy írt meg, mintha azok közvetlenül az Univerzumtól származnának. Így elsőre talán erőltetettnek tűnik ez, viszont véleményem szerint ezek a gondolatok eredetiek és nagyon is tartalmasak, olykor némi humorral megfűszerezve és akár valóban is származhatnának az univerzumtól, mely Mike- on keresztül nyilvánul meg.

Íme, a már említett 7 lépés címszavakban, melyek tulajdonképpen a könyv csontvázát képezik, ezeket fejti ki a szerző bővebben, saját tapasztalatival színezve:

  1. Ismerd meg az erődet!
  2. Tervezd meg az útvonalat!
  3. Cselekedj, és engedd át a feladatot!
  4. Fogd munkára az Univerzumot!
  5. Harmonizáld a meggyőződéseidet!
  6. Nyerd meg magadnak a csodát!
  7. Állítsd be a vitorláidat!

Miután a könyvet elkezdtem olvasni, az tűnt fel leginkább, hogy Mike most mennyire szeretné hangsúlyozni: a sikerhez elengedhetetlen a cselekvés, e nélkül nem várhatunk eredményeket. Alaposan az olvasó fejébe sulykolja, hogy egész nap otthon ülve és meditálva bizony nem igazán érhetünk el nagy eredményeket. (Kivéve, ha már olyan nagy jártasságra tettünk szert az energiák magabiztos áramoltatásában….) Gondolom őt is, mint sok más hasonló tanítót, utolérték a rosszindulatú kritikusok, melyek arról papolnak, hogy ezek a tanok elszakítják az embereket a valóságtól és egyfajta csodavárás állapotába (nem cselekvés állapotába) ringatják őket. Előfordulhat, hogy az USA – ban sok olvasó valóban hasonló következtetésekre jutott, hiszen az emberi viselkedésnek és gondolkodásnak meglehetősen szélsőséges határai vannak. Véleményem szerint éppen ezek miatt az okok miatt hangoztatja a könyv kb. felén keresztül nyomatékosan Mike, hogy igenis el kell menni azokra az állásinterjúkra, el kell menni társaságba, és úgy kell cselekedni, hogy az összhangba legyen a vágyott végeredménnyel, vagy legalábbis el kell indulni az úton, amely a cél felé vezet. Azt gondolom, ez a legtöbb ember számára evidens, mégsem ajánlatos lebecsülni a gondolat teremtő erejét. A cselekvést és a gondolkodást össze kell hangolni, akkor használhatjuk leginkább a bennünk rejlő képességeket.  Sok korábbi gondolatát meséli el újra a szerző, kiegészítésekkel érthetőbbé téve, kicsit más aspektusból megvilágítva. A lényeg talán mégis a következő: a gondolatok dolgokká válnak! Ennek fényében kell alakítani hiteinket, szokásainkat és érzelmeinket is, gondolatainkon kívül. A gyakorlatoknak egy részét vittem véghez, így azokról bővebben nem igazán tudok beszámolni, de azt biztosan tudom, hogy még többször el fogom olvasni ezt a könyvet (is), és az egyik alkalommal megcsinálom szépen az elejétől a végéig mindet, mert amiket már megcsináltam, bizony hasznosnak bizonyultak. 

Kellemes olvasást és gyakorlást mindenkinek! Fogjuk munkára az Univerzum erejét!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése